Fara nume2

16 noiembrie 2007



Cum se da spaga?
Asta e intrebarea zilei.
M-am trezit zambind, mi-am facut cafeaua, si ma suna coleguta: "Bai Ana cica iti trimite preaviz ca n-ai adus scutiri"
"Calma femeie. Zi-i dirigai ca ii aduc luni pentru 2 zile"
"Bine femeie. Ce faci?"
"Stau"
Si m-am gandit ca ma duc la cabinet, ii duc cafea, tigari si mai stiu eu ce intr-o punguta de cadouri, si ii explic ca am avut o problema pe data de (...), ca as avea nevoie de o scutire, ca se va panica mama cand va auzi cate absente am, daca se poate etc etc. La capitolul manipulare emotionala, nobody does it better [eu fiind aia care a venit pe 15 iunie la sport, sa o roage pe profesoara sa-i incheie media 8, desi nu a aparut niciodata la ore, si motivul absentelor fiind faptul ca eram complexata de cum aratam in trening, ca fata aia e slaba e nush cum etc. Mi-a luat o ora, si am plecat cu media 8, cu toate absentele motivate, fara sa dau un leu.]
Dar cand vine vorba de a da bani/cadouri, ma izbeste un val de rusine a carui origine mi-e necunoscuta. Nu tin minte sa fi primit vreo educatie in privinta asta, sa-mi fi zis cineva ca a da "spaga" (pana si cuvantul e naspa) e ceva urat. Ultima data cand am fost la cabinet, am venit cu punguta, si eram atat de panicata incat am luat scutirea si am plecat tot cu punguta dupa mine.
Adica cum se face?
"Imi dati si mie o scutire?"
"Da"
Si ii intind cadoul?
Mi se pare horror, jenant si stupid.
Maica-mea pe de alta parte, no stress no nothing. Daca se duce la doctor sta 10 minute la coada, iese cu totul rezolvat. Daca tre' sa dea bani pur si simplu ii baga aluia un plic sau direct bancnotele in buzunar.
Macar sistemul sa se schimbe nitel. Adica daca ii dau, si ma trezesc cu o replica "Ce domnisoara, asa v-a invatat acasa nu?"?
De ce nu vine direct si iti zice ca iti da o scutire in schimbul a 30 RON de exemplu? Macar asa scot banul, il intind si ciau ciau toti fericiti.
Si din nou, probabil ca imi incasez preaviz, vreo 3 palme si 3 galeti de lacrimi de-ale maica-mii, la sport nu imi incheie media, pentru ca tre' sa ma duc sa-mi fac rost de scutire.
Si ultima mea vizita la doctorul de familie s-a incheiat cu mine stand pe bancuta din fata cabinetului, cu castile in urechi, asteptandu-mi randul, in timp ce oamenii care venisera dupa mine intrau si ieseau, intrau si ieseau.
Asa va fi si acum. Ma duc, stau, stau, stau, ma duc si intreb asistenta daca se poate sa intru la doctorita X, aia va zice ca imediat, sa stau la coada, cand va veni randul meu, va intra o baba care face scandal, si tot asa. Si toti, de fiecare data cand vine asistenta, se vor inghesui in ea si ii vor baga ceva in buzunar.
Clar ca mama avea dreptate "Or sa te mananance cainii daca nici atat nu esti in stare".

4 comentarii:

Anonim spunea...

nu am facut nici eu niciodata asa, dar gandeste`te ca lor nu le e rusine sa ceara sau sa pretinda.
mergi , saluta, zi ce vrei, pune pachetul pe masa, ia`ti scutirea, saluta, pleaca.
sau in cel mai rau caz, pune`o pe maica`ta sa faca asta pt tine.

11/16/2007
muffin spunea...

o sa incerc, dar tre' sa fac rost de o punga de cafea intai:D

11/17/2007
Anonim spunea...

umbla si u cu mancare de caini in buzunar si poate nu te mai mananca nimeni :D

11/18/2007
Vladimir spunea...

nu e o rusine,devine un obicei ptr unii, de la asistenta pana la politie,armata,justitie,pana si legea ia spaga :)))

12/14/2007